vrijdag 6 april 2012

De Bullebak van Lage Vuursche

Een bekende mythe uit Utrecht betreft de Bullebak van Lage Vuursche. Deze mythe is gek genoeg nog niet zo uit en wordt met enige regelmaat nieuw leven ingeblazen. Er wordt zelfs onderzocht of er geen kern van waarheid in deze Bullebak van Lage Vuursche zit.

De Bullebak

Het verhaal gaat dat de Bullebak van Lage Vuursche een verschijning is van een gestalte dat wel 3 meter hoog is. De verschijning blijft altijd op afstand en komt nooit dichterbij. Het zal je nooit aanraken. Desondanks boezemt de Bullebak angst in.
Hij is in het zwart gekleed en zijn gezicht is niet zichtbaar. Mensen hebben het over een wit masker, maar ook over een "leeg gezicht". De Bullebak heeft wel gewoon een hoofd, maar geen ogen, geen neus, geen mond en geen oren. Ook haar ontbreekt.

Een foto van de Bullebak van Lage Vuursche die een aantal jaar geleden (in 2007) werd genomen:


In het rode cirkeltje zie je de gestalte van De Bullebak terug. Wij van MythBusters geloven niet dat deze Bullebak echt is. Deze foto lijkt ons trucage. Desondanks is het tegendeel nog niet bewezen en kunnen we dus niet stellig zeggen dat de Bullebak bestaat.

Kern van waarheid

In de jaren vijftig werd De Bullebak van Lage Vuursche gesignaleerd bij het zwembad. Hier is een foto van genomen.
Gezien de technologie van die tijd (vlak na de oorlog) kunnen we ons geen trucage voorstellen. Ook verschilt de verschijning van de Bullebak met het beeld dat men nu van hem heeft. Kijk maar:


Achter de spelende kinderen is een lange gestalte (zeker 3 meter) te aanschouwen. Deze gestalte heeft niet alleen een onherkenbaar gezicht, maar lijkt ook over tentakels te beschikken.

Offers

In de jaren vijftig deed De Bullebak veel stof opwaaien. Met name omdat er kinderen zouden zijn verdwenen. Van deze verdwijning is echter niets terug te vinden. De politie ontkent. We plaatsen dus grote vraagtekens bij het al dan niet bestaan van de Bullebak.
Desondanks deed de bevolking van Lage Vuursche dat niet. Het ging zelfs zover dat zij offers brachten aan dit wezen om hem op afstand te houden. Gesmeerde boterhammen, een appel, een stukje taart... Alles werd buiten het huis gezet om de Bullebak tevreden te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten